FlySat.com зникає з орбіти. Кінець епохи
FlySat.com творить історію. Його творець оголосив про завершення оновлення сервісу списків супутників. Це символічний момент, який ілюструє, як змінюється ринок – супутники поступаються місцем новим технологіям.
Один із трьох найвідоміших англомовних веб-сайтів зі списками супутників, FlySat.com, більше не оновлюватиметься, що фактично припинить його корисність. Повідомлення про закриття, надане творцем веб-сайту, з'явилося на головній сторінці турецькою та англійською мовами. Дата останнього оновлення – 18 березня 2026 року. Символічно, що цього року виповнюється 23 роки з дня заснування FlySat.com , який розпочав свою роботу 18 березня 2003 року.
Творець FlySat.com не навів офіційних причин припинення оновлення сервісу, але важко не помітити, що супутникове телебачення, хоча й все ще присутнє та відносно сильне, перебуває у фазі занепаду. Все менше телекомунікаційних супутників запускається на орбіту — зазвичай як заміна виведеним з експлуатації блокам. Транспондери випускаються, канали закриваються, а супутникові платформи рідко пропонують новий, захопливий контент натомість.
Хоча супутникове телебачення викликає величезні емоції та ностальгію і досі має відданих шанувальників, постійні технологічні зміни не зупинити. Нові рішення просто дешевші, гнучкіші та краще відповідають очікуванням сучасної аудиторії.
Це рішення, яке я прийняв нелегко; це рішення, над яким я довго думав, але було важко переконати своє серце.
Я хотів поділитися цим, бо вважаю, що ви маєте право знати заздалегідь.
Оновлення триватимуть до 18 березня 2026 року.
Того ж дня — у річницю створення сайту — я призупиню оновлення.
Це не кінець; і це точно не виснаження.
Це тихий і шанобливий відхід.
Згідно з даними Google:
10 мільйонів переглядів,
26 мільйонів взаємодій.
Ці цифри не стільки успіх, скільки тихий підсумок років, які ми провели разом.
Кожна людина, яка пройшла цими сторінками, кожен, хто коли-небудь сюди потрапляв, робить свій внесок, пам'ятає та ділиться.
Сайт по-справжньому не закривається; ритм певного періоду сповільнюється, і книга ніжно закривається.
Дякую за кожну хвилину, проведену тут, за кожен прочитаний вірш і кожен зв'язок, що сформувався», — читаємо ми на головній сторінці FlySat.com.
Хоча інші великі сервіси зі списків супутників, такі як KingOfSat.net та LyngSat.com , продовжують працювати, закриття FlySat.com можна розглядати як символічний кінець епохи.